500 liter Möllan Porter

Kopparpanna

I augusti förra året anordnade Sällskapet Malte en hembryggarfestival som jag lyckades vinna (rejält). Förstapriset, att få brygga samma öl i större skala  avverkade jag under en heldag på Malmö Brygghus i går.

Tove ställde upp som fotograf och Thomas Fransson, fast bryggare och en av kumpanerna på Sveriges Bryggradio, filmade valda delar för ett avsnitt i SBR-TV.

Thomas intervjuar Jonas för SBR-TV

Thomas intervjuar Jonas för SBR-TV.

Bortsett det uppenbara – från att receptet skalats upp och anpassats – är det rejäl skillnad att brygga i ett kommersiellt bryggverk. Det vore inte realistiskt att flytta hundratals kilo  malt och vatten manuellt som hemma i köket, i stället pumpas det och hela bryggschemat är datorstyrt. En bryggare med kontrollmani kan trots det ändra, avbryta, hoppa över steg etc efter att ha lärt sig programmet men det finns ingen 5-minuterskurs.

Dags att krossa malt. Från kvarnen går en slang rakt ner till bryggverket.

Inte bara receptet är mångfaldigat, allt från maltkvarn till jästankar är självklart också större än vad jag är van vid. Jästankarna rymmer 2000 liter så min 500-liters-sats känns lite futtig.

Rengöring av jästank

En fördel med ett kommersiellt bryggeri är att vissa av de  jobbiga momenten – som att flytta jäskärlet till badkaret eller vasken för att spola rent – är smidigare. Rejäla slangar kan anslutas mellan allt från värmeväxlare, jästankar, pumpar etc för att tappa, spola, kyla och så vidare.

Piffigt med belysning i lakkärlet!

Thomas mäter OG

En refraktometer saknas i min utrustning och jag har aldrig tänkt så mycket över det, sockerinnehåll i vört och öl har jag hittills mätt med en hygrometer. Men det är attans mycket enklare att läsa av och slabbar mindre att använda refraktometern. Mer om det i ett kommande avsnitt av Sveriges Bryggradio!

Mängden humle är givetvis också större till 500 liter öl jämfört med hemma. Jag kommer under veckan att experimentera lite med kallextraktion av kaffe – till skillnad från brygghusets tidigare Imperial Kaffeporter använder jag inte bryggt kaffe, i vinnarreceptet körde jag helt sonika ner 250 g espressomalet i sekundärjäsningen. Det låter sig inte göras i kombitankar så vi kommer att skjuta in smakgivarna i jästanken när tiden närmar sig.

Mycket malt leder till mycket drav (annars har något gått väldigt fel).

Att tömma drav ur lakkärlet är bland de få tunga manuella momenten, en lucka ovanför whirlpool skall öppnas mycket försiktigt och sedan ska hela härligheten ut. Samma lucka kan sedan användas för renspolning, man kommer givetvis också åt lakkärlet ovanifrån.

Att lakkärlet är tomt betyder att  hela härligheten pumpats upp via en rejäl värmeväxlare till en kombinerad jäs- och lagertank med kontrollerad temperatur. Jästen är ihälld och Thomas har rapporterat att den nu har börjat jobba. Jag väntar med spänning på att få smaka av om 7-10 dagar innan vi trycker i kaffe och vanilj. Om allt går som det skall blir det servering den 25:e mars!

Jag ska göra en pumpskylt också, dyker upp på denna sidan om några dagar! Namnet är fortfarande Möllan Porter men att ha sitt namn på en 2000-literstank ett par kvarter bort känns inte heller fel.

 


One response to “500 liter Möllan Porter

  1. Ett förtydligande – refraktometern kan inte användas till att mäta FG, dvs sockerhalt i öl, enbart i den ojästa vörten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *