Premiärdag

Kvällen inleddes på The Bishop’s Arms där Sällskapet Maltes styrelse hade ett kort möte om föreningens resa till Charlis brygghus. Vi gör ett bryggeribesök om året och i år bär det till Kristianstad. Det kan hända att mina nördiga ölvänner är fega och inte vågar säga vad de tycker men Möllan Porter rann ner i deras strupar och det var idel glada tillrop, även från pubbens personal inklusive de som kom dit på sin fritid för min stora dag. Pubchefen Maja tyckte också om den och hon brukar säga vad hon tycker.

 

Två glas senare drog några av oss söderut mot det som egentligen är premiärplatsen, Malmö Brygghus. Jag brukar inte gilla gatupratare, de står ofta i vägen på trottoaren men om mitt namn och den berömda statyn finns på dem får jag väl göra ett undantag…

Ett par spontana besökare påstod sig tycka om den, även Håkan Engström som väl får anses ha koll så OK, konsensus är uppnådd hittills – Möllan Porter är ett gott öl. Jag kan nu erkänna att även om jag inte förlorat sömn över det var jag lite orolig. Jag smakade i fredags av ölet efter tillsats av vanilj – gott men kräver kaffe. Sedan pytsade jag i uträknad mängd kaffe och… hände inget? Brygghusets Anders Hansson berättade att han testat under helgen och som jag hoppades växte den. Jag fick ett samtal under dagen från Thomas som assisterat under bryggningen och, jodå, jag behöver inte vara orolig, den smakar kaffe nu.

Så… mina egna tankar. Jag tror den har ett uns mer vanilj än den omgång jag vann tävlingen med. Den har en lite annorlunda kaffe-arom också, vilket beror på ett något justerat tillvägagångssätt. Det är inte samma jäst men det maskeras effektivt av kaffet. På det hela taget är jag nöjd. Om jag gör den igen hos Malmö Brygghus – gärna för mig – ska jag dra upp den till ursprungliga 8,5% och kanske tona ner vaniljen en aning. Och om jag gör det ska jag försöka förhandla om att släppa den på fler ställen. Redan i kväll har det dykt  upp mer eller mindre officiellt intresse, t.ex. från ett berömt etablissemang på andra sidan sundet. Vi får se hur allvarligt det är men det vore onekligen roligt att höra vad fler ölintresserade och bryggare tycker. Snälla hör av er och inte bara med smicker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *