New Pale Ale

Den 18 oktober är det dags för hembrygdsfestival igen och jag kommer inte tomhänt. Thomas Fransson på Malmö Brygghus har generöst delat med sig av receptet på deras New Pale Ale, en APA med bra balans mellan humle och malt. Jag skalade ner det till 20 liter och bjuder på smakprov på festivalen, ölnamnet är en hyllning till Thomas, Anders och kompani på Bergsgatan, ett par stenkast från Solobryggeriet. För den hembryggare som känner att det är dags att gå vidare och göra ännu bättre öl är det kanske dags att fundera på vattenbehandling och temperaturkontroll. Om du vill lära dig grunderna, eller bara läsa receptet finns det att ladda ner här. Du får gärna sprida det vidare i oförändrat skick, kontakta mig om du vill publicera det i annat format.

Bergsgatan

Essensspecialisten , den lokala hembryggaraffären längre norrut på Bergsgatan har fått min hjälp att ta fram ett kit som går att förhandsboka under festivalen och senare köpas i butiken.

Om du använder Beer Smith har jag delat ut receptet i deras databas.

2 responses to “New Pale Ale

  1. Hallå!

    Jag finner en sak lite märklig med receptet. Enligt texten skall det landa på 30IBU, men hur jag än räknar så får jag det till att 15g Centennial vid 60min till 20L bara ger 18IBU eller där i närheten.

    Giva två skall sedan i vid kokslut enligt instruktionen vilket i varje fall jag brukar räkna som 0IBU. Tänker jag fel någonstans?

    MVH
    //NJN

    • Du har rätt i att 60-minuters-dosen ger i runda slängar 17 IBU. Däremot hjälper BeerSmith 2 till med uträkningen av virvel-givorna, varsin omgång av 6-7 IBU. Det står tyvärr inte mycket i det i ”For the Love of Hops” men en kort genomgång finns hos Mr Malty.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *