Ale

Image result for ale

Ale är en sort som kan förtäras i många olika skepnader och smaker. Sorterna är många och därav nämner jag bara ett par: Bitter ale, Pale ale, Brown ale och Mild ale. Dessa har alla olika smak, färg och styrka – men de är alla en Ale.

Bitter ale är Englands nationaldryck efter teet. Humlen avger ett tydligt avtryck i smaken och den har en syrlighet som kännetecknar den väl. Färgen är kopparaktig och kolsyrehalten är relativt låg. Alkoholnivån är ca 4 procent.

Pale ale används ibland som en beteckning för bitter ale tappad på flaska, framförallt tidigare. Idag finns såväl bitter ale som pale ale på fat, flaska och burk. Pale ale har vanligtvis något högre alkoholhalt.

Brown ale har en mörkbrun ton och är söt till smaken. I relation till de andra sorterna har Brown ale lägre alkoholhalt. Värt att pånämna är att denna sort ser och smakar olika beroende på var i England du befinner dig. I norra England är den såsom ovan beskrivet. Däremot, i södra England är den lite torrare och mer rödaktiv i färgen. Samt snäppet högre alkoholhalt.

Mild Ale är en mildare ale såsom den låter. Den kan jämföras med Sveriges svagdricka och är vanligtvis ganska söt och brunaktig till färgen.