Öl

Hur öl tillverkas

Ingredienser

Steg 1: Vatten

Vattenkvalitet och sammansättning har stor inverkan på bryggningsprocessen och den slutliga smaken av färdigt öl. Burton-on-Trent ledde världen i ölproduktion med sin naturliga tillgång på mineralrikt, hårt vatten, medan mjukt vatten är nyckeln till att producera lager. Dagens moderna vattenbehandlingsprocess innebär att bryggerier kan justera kompositionen för att producera öl av hög kvalitet i alla stilar.

Steg 2: Korn

Maltat korn ger en sockerkälla som omvandlas till alkohol av jäst. Malt ger också en öl smak och färg; detta bestäms av hur mycket maltet värms upp (eller ugnar) före användning. Pale lagers använder lättmalt malt, medan stouts använder en liten mängd mer rostad malt för att ge den mörka färgen, tillsammans med choklad och kaffe som smaker. Bryggerier kan använda en mängd andra spannmål som vete, havre och ris för att ge olika egenskaper till den färdiga produkten.

Steg 3: Humle

Humle fungerar som ett naturligt konserveringsmedel men ger också öl smak och arom. Humle odlas runt om i världen, med smaker som sträcker sig från den kryddiga jordnärligheten av engelska Goldings till harts och citrus från amerikanska Simcoe och Cascade. Tyska och tjeckiska humle ger de distinkta ”ädla” aromer som uppskattas av lagerbryggerier.

Bryggningsprocessen

Steg 4: Fräsning

De maltade spannmålen, vanligtvis korn, krossas lätt för att bilda mälden. Mäld är spannmål som har separerats från dess agnar, vilket är kornskal som har separerats.

Steg 5: Mosning

Mäldem överförs till en stor behållare där den blandas med varmt vatten och lämnas till brant. Under denna process omvandlar naturligt förekommande enzymer stärkelsen i maltet till socker. Det sockret löses sedan upp i vattnet för att skapa sötvort som separeras från kornet och rinner ut i ett nytt kärl som kallas koppar som ska kokas.

De kvarvarande bryggerikornen erbjuder ett näringsrikt foder och lagras vanligtvis efter mosning och är redo att samlas in av lokala jordbrukare för att ge till sina djur.

Steg 6: Kokning

Den söta vörten kokas tillsammans med humle i koppar. Vilken effekt humlen har på öls smak beror på när bryggerier lägger till dem i vörten. Om de tillsätts i början av kokan kommer de att lägga till bitterhet och smak, men om de tillsätts senare kommer de att bidra till aromen.

Steg 7: Jäsning

Nästa steg är jäsning, den mest kritiska processen av alla. När den hoppade vörten svalnar, körs den i jäsningskärl.

Jäst tillsätts i blandningen och omvandlar de naturliga sockerarterna till alkohol och koldioxid. Varje jäststam har olika effekt på ölens smak, allt från fruktigheten hos engelska öljäst eller banan och kryddiga kryddnejlika smaker associerade med europeiska ölstilar.

Historiskt sett fermenterades alla brittiska öl och stout i öppna kärl med en jäst som steg till toppen av jästvorten. Dessa ”toppjäsande” öl utvecklar molnliknande skummande huvuden, och i många fall används fortfarande denna metod. När jästen har gjort sitt jobb sätter sig huvudet i en tjock, krämig skorpa eller balsam och skyddar ölet från luft. Balsamen kommer att samlas in färdig för att läggas i en ny jäsning.

Lagrar fermenteras med en annan typ av jäst som fungerar vid kallare temperaturer. Detta kallas bottenfermentering eftersom jästen sjunker till botten av fermenteringskärlet. För att säkerställa hygieniska förhållanden används slutna fermentorer med en konisk bas som jästen kommer att fastna i, vilket gör det lättare att ta bort dem för att kasta in i nästa fermentering.

Steg 8: Mognad

Innan en öl lämnar bryggeriet måste den konditioneras. För lagers finns det en längre period av konditionering i bryggeriet vid låg temperatur än för ales. Ordet lager kommer från det tyska ordet lagern, vilket betyder att lagra vid kall temperatur.

Själva konditioneringsprocessen varierar beroende på hur ölet ska lämna bryggeriet. För fatkonditionerade öl går ölet, som innehåller levande jäst, direkt i fatet eller tunnan för att genomgå en sekundär jäsning. Mer humle kan också läggas till (torrhoppning) för extra arom; finings, som binder jästen, tillsätts också för att klargöra ölet.

I pubkällaren är fatöl en känslig produkt. Precis som ölet som genomgår jäsning i bryggeriet, om det inte hanteras och lagras korrekt, är det sårbart för angrepp från mikroorganismer som vildjäst och bakterier som kan förstöra öls smak och arom.

Andra öl förklaras i bryggeriet. Innan de förpackas, medan vissa är böter, kommer de flesta att filtreras och pastöriseras för att skydda mot försämring från mikrober.

Steg 9: Förpackning

Ölet packas äntligen i fat, fat, flaskor eller burkar. Förpackningstypen kommer att väljas av bryggeriet baserat på vilken som är bäst lämpad för att bevara egenskaperna och kvaliteten på det färdiga ölet.